rizika investuojant i akcijas

Bendrovės akcijų turintieji yra bendrovės akcininkai ir jų akcijos atspindi savininko teises.
Akcijos yra rizikingesnė VP nei obligacijos ar investiciniai fondai.
Akcininkas, priešingai negu obligacijų turėtojas, nežino kiek pajamų jis gaus iš akcijų. Bendrovei sėkmingai dirbant, akcininkas gali tik tikėtis gauti didelius dividendus ir taip uždirbti daugiau, negu duoda obligacijų palūkanos. Tačiau būna metų, kai bendrovės dirba nuostolingai, ir dividendai akcininkams visai nemokami, taip pat patys akcininkai susirinkime gali nuspręsti nemokėti dividendų, o pelną panaudoti kitiems tikslams.
Pajamos iš kapitalo prieaugio taip pat negarantuotos – antrinėje rinkoje akcijų kainos gali labai svyruoti, taigi yra didelė rizika, kad kaip tik tuo metu, kai norėsite akcijas parduoti, jų kaina gali būt kritusi.
Su akcijomis susijusios rizikos:
1. Kurso pokyčio rizika – rizika, jog VP rinkos kursas pasikeis neigiama kryptimi ir Jūsų investicija taps nuostolinga.
2. Kapitalo rizika - kad investavę didelę dalį savo lėšų, jų nebeatgausite arba atgausite, tačiau ne visą sumą. Ši rizika, nepriklauso nuo emitento finansinės padėties.
3. Infliacijos rizika - perkamosios galios mažėjimo rizika. Infliacijos sąlygomis kyla įvairių vartojimo prekių ir paslaugų kainos, o tai mažina pinigų perkamąją galią, vadinasi, už tą pačią pinigų sumą galima nusipirkti vis mažiau prekių. Šią riziką labai dažnai pamirštame, nors kaip tik ji, daro didžiausią žalą neinvestuotoms lėšoms arba tuo atveju, jei pasirinktos investicijos pelningumas yra mažesnis nei infliacija, pavyzdžiui, tada, kai Jūsų nusipirktų obligacijų metinis pajamingumas mažesnis už metinį infliacijos lygį. Infliacijos poveikį turimoms lėšoms galite įvertinti skaičiuokle.
4. Investavimo laiko pasirinkimo rizika - sunku nepritarti, kad laikas finansiniame pasaulyje iš tiesų yra pinigai. Net jei pasirinkote investuoti į žinomą ir perspektyvią įmonę, gali atsitikti, kad Jūsų laukiama grąža bus mažesnė nei tikėjotės vien dėl to, kad pasirinkote netinkamą laiką ateiti į rinką arba iš jos pasitraukti.
5. Pasirinkimo rizika - net jei visi finansiniai rodikliai byloja apie geras pasirinktos pramonės šakos plėtros galimybes ir konkrečios įmonės perspektyvas, visuomet išlieka tikimybė, kad sprendimas investuoti į tos įmonės akcijas po kurio laiko pasirodys nevykęs arba nepateisins Jūsų lūkesčių.
6. Rinkos rizika - rizika susijusi su rinkos veiksniais, kurie gali nulemti Jūsų investicijos vertės sumažėjimą. Tokie veiksniai – tai nacionalinės valiutos kurso nestabilumas, akcijų kainos sumažėjimas, palūkanų normos nestabilumas, prekių kainų mažėjimas (pvz., metalo ar naftos). Ši rizika, kaip ir anksčiau minėta kapitalo rizika, nėra tiesiogiai susijusi su emitentu, ji daugiau priklauso nuo makroekonominių rodiklių. Pavyzdžiui, priklausomai nuo rinkoje esamos paklausos vertybinių popierių kainos gali tiek kilti, tiek kristi: jei paklausa mažėja, vertybinius popierius yra sunkiau parduoti ir jų kaina krinta. Reikėtų žinoti, kad akcijų rinkai būdingi didesni svyravimai nei obligacijų.
7. . Likvidumo rizika - investicines lėšas ne visada galėsite atsiimti vos jų prireikus. Tai lemia akcijų likvidumas. Investavę pinigus į nelikvidžią rinką, norimu laiku galite nerasti pirkėjo arba gali tekti akcijas parduoti už mažesnę kainą nei norėtumėte. Taigi prieš investuodami susipažinkite su rinka, pasitikrinkite, kokia jos vidutinė dienos apyvarta, kiek sandorių sudaroma.
8. Kredito rizika - investuotojas dalį savo pinigų ar net visus gali prarasti dėl emitento finansinės nesėkmės. Ypač gerai tai atspindi skolos vertybinių popierių rinka. Vyriausybės leidžiami skolos vertybiniai popieriai dažniausiai laikomi saugiais, lyginant su bendrovių leidžiamomis obligacijomis, kadangi beveik neįmanoma, kad valstybė bankrutuotų ir nebegalėtų grąžinti skolos. Kredito rizika didėja investuojant į įmonės ilgo laikotarpio obligacijas, kadangi sunku nuspėti kokia įmonės padėtis bus po 10 ar 20 metų, ar sugebės ji grąžinti skolą. Privilegijuotosios akcijos laikomos saugesnėmis už paprastas vardines akcijas.
9. Valiutos rizika - investuodami į kitos šalies vertybinius popierius, turėtumėte atsižvelgti ir į valiutos kursą. Jei tos šalies valiutos kursas yra nestabilus arba krentantis, tai gali suryti visą Jūsų investicijų grąžą. Taigi, stebėdami užsienio rinkos, kurioje investuojate, akcijų kainas, nepamirškite ir valiutų kurso.
10. Komunikacijų tinklų ir įrenginių rizika. Su informacinių technologijų įranga, ryšių tinklais, kompiuterinių programų naudojimų bei duomenų apsauga susijusi rizika, dėl kurios atsiranda tikimybė, kad laikinai nebus galimybės atlikti operacijų norimu laiku bei sąlygomis
www.parex.lt

Comments

Popular posts from this blog

new buys

back back back again, international trade, frankfurt